• Gratis verzending vanaf € 150,- incl. BTW
  • Bestellingen worden binnen 3 werkdagen verzonden
  • Snelle service
  • Meer dan 60 jaar ervaring

Compressor kopen waar moet ik op letten?

Compressor kopen waar moet ik op letten?

Waar je op moet letten bij het kopen van een compressor is de effectieve capaciteit van de compressor, het luchtverbruik van je gereedschap of apparatuur, de grootte van het drukvat en de benodigde druk. Banden oppompen of veelvuldig gebruik maken van de compressor maakt dan veel verschil bij de keuze van een compressor!

Lees in deze blog alles over het kiezen van een compressor! Het lijkt ingewikkeld, maar de juiste kiezen is zo maar klaar! Welke compressor heb ik nodig wordt op deze manier beantwoord.

  1. Waar ga je de compressor voor gebruiken?
    1. Hoeveel effectieve capaciteit moet de compressor hebben?
    2. Kiezen voor een zuiger- of een schroefcompressor?
    3. Hoe hoog moet de luchtdruk zijn?
    4. Hoe groot moet het drukvat van de compressor zijn?
  2. Stille, Olievrije, Mobiele of een Staande compressor?
  3. Hoeveel ruimte is er voor de compressor?
  4. Wat is de stroomvoorziening?
  5. Moet ik nog iets toevoegen aan de compressor

1. Waar ga je de compressor voor gebruiken?

Bij de koop van de compressor denk je om de capaciteit waar de compressor aan moet voldoen. Het hangt ervan af waarvoor je de compressor wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een compressor om je auto banden mee op te pompen, voor het klussen, een tacker wilt gebruiken of de compressor eventueel in een fabriek wilt zetten waarbij continu perslucht wordt gevraagd, het zijn allemaal voorbeelden met diverse eigenschappen.

De belangrijkste eigenschappen om over na te denken zijn:

  1. Hoeveel effectieve capaciteit moet de compressor hebben?
  2. Kiezen voor een zuiger- of een schroefcompressor?
  3. Hoe hoog moet de luchtdruk zijn?
  4. Hoe groot moet het drukvat van de compressor zijn?

Hoeveel effectieve capaciteit moet de compressor hebben?

Elk gereedschap en elke machine die aangedreven wordt op lucht heeft een bepaalde volume aan lucht nodig. Een simpel blaaspistool gebruikt vaak tussen de 200 en 300 l/min en gebruik je vaak niet een hele minuut. Het blaaspistool gebruik je vaak om even snel iets schoon of aan de kant te spuiten, vaak kun je met een kleine compressor hier al mee uit de voeten.

Product Luchtverbruik
Blaaspistool 20" - 50 cm met insteeknippels 250 l/min
Blaaspistool 100 cm + tules 1500 l/min

Luchtgereedschap gebruikt daarin tegen veel meer lucht en gebruik je over het algemeen tijdens de werkzaamheden veel langer. Gebruik je vaak een haakse slijper, beitels, schuurmachines, slagmoersleutels of bijvoorbeeld schroevendraaiers, dan is de lucht die vereist is om het gereedschap naar behoren te laten draaien heel belangrijk, veel meer en is het belangrijk een grotere en sterkere compressor te gebruiken.

Product Gemiddelde luchtverbruik Maximale luchtverbruik
Pneumatische schuurmachine excentrisch 150 mm 1/4" 228 l/min 228 l/min 453 l/min
Pneumatische boormachine 1/2" 13 mm 800 rpm 168 l/min 168 l/min 660 l/min
Stiftslijper 6 mm 1/4" 342 l/min 342 l/min 678 l/min
Pneumatische Haakse Slijper 125 mm 1/2" 1044 l/min 770 l/min 1044 l/min



Productgroep Gemiddelde luchtverbruik
Pneumatische slagmoersleutels 150 - 500 l/min
Pneumatische boormachines 200 - 500 l/min
Pneumatische Haakse Slijper 300 - 800 l/min
Pneumatische Schuurmachines 250 - 400 l/min
Verfspuiten 100 - 400 l/min
Nagelmachines en Tackers 0.3 - 1.5 l/schot
Zandstraalpistolen 500 - 700 l/min

Deze informatie is vaak op elke productpagina te vinden onder het kopje productdetails aan de rechterkant.

Maar als de compressor aan het werk moet in een fabriek, werkplaats, tuinbedrijf of in een boerderij, dan is de vereiste capaciteit vaak nog veel hoger. Hiervoor kun je vaak het beste contact met ons opnemen. Onze compressor experts adviseren je dan over de gehele installatie en zorgen ervoor dat jij alleen met het beste van het beste aan het werk gaat!

Kiezen voor een zuiger of een schroefcompressor?

Kiezen voor een zuiger- of een schroefcompressor?

Nu we weten hoeveel capaciteit de compressor moet hebben is het belangrijk om na te denken over een zuigercompressor, oftwel compressor, of een schroefcompressor. Vaak wordt gedacht dat een compressor goedkoper is en daarom vaak al de juiste keuze is, maar soms is het beter een schroefcompressor te kiezen omdat deze zuiniger is en beter bij de vraag naar lucht past. Wil je weten hoe de compressor werkt, bekijk dat in deze blog.

Het grote nadeel van een compressor is dat de compressor niet continu in werking kan zijn. Als de compressor niet in de ruststand komt, dan wordt de olie in de machine warm waardoor het hele systeem vettig wordt. Na verloop van tijd zal de pomp van de compressor hierdoor vastlopen en dan zal de compressor of in ieder geval de complete pomp vervangen moeten worden. Daarnaast is de schroefcompressor over het algemeen veel stiller dan de compressor en gaat gemiddeld tot wel 4 keer langer mee!

Wanneer adviseren wij een zuigercompressor?

  • Geen constante afname van de perslucht
  • De afname minder is dan 300 l/min
  • Het aantal dB(A) niet van belang is (of minder), tenzij u een stille zuigercompressor koopt
  • In de meeste gevallen is een zuigercompressor voldoende voor privégebruik

Bekijk hier onze zuigercompressoren

Wanneer adviseren wij een schroefcompressor?

  • Bij een constante afname van de perslucht
  • Er continu naast of vlakbij de compressor gewerkt wordt
  • Er gebruik gemaakt wordt van een vaste installatie
  • Er energiezuinig gewerkt moet worden
  • Als er meer vermogen gewenst is

Bekijk hier onze schroefcompressoren

Het is dus belangrijk te bedenken hoe je de compressor gaat gebruiken. Ga je zo nu en dan de autobanden en/of wat bouten losdraaien, dan is het beter om een compressor te nemen. Wordt de compressor continu gebruikt en heb je veel vermogen nodig, bijvoorbeeld in een werkplaats, dan is een schroefcompressor een betere keuze.

Hoe hoog moet de luchtdruk zijn?

Eigenlijk net als het verbruik van lucht door gereedschap, heeft elk gereedschap of een machine ook een bepaalde druk nodig. Dit is eigenlijk een vrij gemakkelijk gegeven die simpel afgelezen kan worden. Heeft het gereedschap of de machine 6, 8, 10, 12 of 14 bar nodig dan moet er een compressor gekozen worden die dit aankan. In de regel werkt luchtgereedschap met een druk van 6,5 bar

Werkzaamheden Compressor richtlijn
Af en toe autobanden oppompen 8 bar / 25 liter compressoren
Tackers en nietmachines 8 bar / 25 liter compressoren
Blaas pistolen, licht sleutelwerk 8 bar / 25 liter minimaal 2 pk compressoren
Verfspuiten 8 bar / 100 liter minimaal 3 pk compressoren
Schuren van materiaal 10 bar / 200 liter minimaal 5.5 pk (schroef)compressoren
Vrachtwagen banden oppompen 14 bar compressoren

Hoe groot moet het drukvat van/voor de compressor zijn?

Het drukvat moet ongeveer 50% van de effectieve capaciteit van de compressor zijn. Bij schroefcompressoren is het belangrijker dat de ketel niet te klein is dan dat de ketel te groot is. Bij kleinere compressoren is de ketel ondergeschikt aan de effectieve capaciteit, deze moet overeenkomen met het gereedschap dat gebruikt gaat worden.

Het drukvat, ook wel persluchtketel of tank genoemd, is een belangrijk onderdeel van de compressor. Het drukvat slaat de gecomprimeerde lucht op en dient als buffer tussen de compressor en het gereedschap. Zodra het gereedschap gebruikt wordt, wordt er lucht uit het drukvat gebruikt om het gereedschap kracht te geven. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap gebruikt kan worden, maar ook hoe meer ruimte er vereist is om de lucht op te slaan. Het nadeel hiervan is dat het langer duurt voor de luchtdruk weer op werk niveau is. De compressor moet immers het drukvat weer vullen en op druk brengen. Hoe groter het drukvat, hoe langer dit duurt.

Ook nu moet je goed bedenken waar de compressor over het algemeen voor gebruikt gaat worden. Is dit voor kleine klusjes, dan is vaak een kleiner drukvat gewenst. Een kleiner drukvat is snel vol en heeft genoeg capaciteit om in één keer de klus te klaren. Zo hoef je tijdens de klus niet steeds te wachten tot het drukvat weer gevuld is.

Los van de grootte van de ketel is het belangrijk dat de compressor het verbruik van lucht aan kan. Een grotere ketel zorgt voor een stabielere druk en als je een keer over de capaciteit van de machine gaat dan heb je een buffer.

Het voordeel van een schroefcompressor is dat hij 100% belast mag worden, dus de ketel is nooit te groot. De schroefcompressor kan gewoon blijven draaien om het drukvat continu te vullen. Een zuigercompressor mag niet volledig belast worden, dus het drukvat moet niet te groot zijn ten opzichte van de effectieve capaciteit van de compressor. Een goed uitgangspunt voor zuigercompressoren is dat de ketel ongeveer 50% van de effectieve capaciteit moet zijn.

Grote van drukvaten van de compressor

Bij compressoren is het drukvat vaak al afgestemd op het vermogen van de motor.

Als je op zoek bent naar een kleinere compressor, dan is het drukvat van de compressor eigenlijk ondergeschikt aan de effectieve capaciteit. Een compressor met een 100 liter drukvat ten opzichte van een 50 liter drukvat bevat meer lucht dus kan je langer met een stabiele druk werken voordat de compressor weer aanslaat. Belangrijk is dat de effectieve capaciteit overeen toereikend is voor het gereedschap dat gebruikt gaat worden. Bij deze kleinere zuiger compressoren is vrijwel altijd een drukvat bijgeleverd die voldoende is.

Bij grotere installaties waar het drukvat apart van de compressor staat, dan moet je denken aan 50% van de capaciteit van de compressor. Als een compressor dus 10 pk (gemiddeld 1000 l/min) heeft dan kan het drukvat minimaal 500 liter zijn. Omdat het geen probleem is de schroefcompressor 100% te belasten is een grotere ketel geen enkel probleem. Je wilt dat een schroefcompressor draait zodat hij goed op temperatuur komt, als het drukvat heel klein is, dan is deze snel vol en staat de schroefcompressor vaker stil.

Effectieve capaciteit Grootte van het drukvat
1000 l/min minimaal 500 l drukvat
1500 l/min minimaal 900 l drukvat
2000 l/min minimaal 900 l drukvat
2500 l/min minimaal 1000 l drukvat
3000 l/min minimaal 1500 l drukvat
4000 l/min minimaal 2000 l drukvat
6000 l/min minimaal 3000 l drukvat

Een groter drukvat neemt niet ineens veel meer oppervlakte in beslag, een 500 liter drukvat heeft een diameter van 50 cm en een 900 liter drukvat een diameter van 85 cm. Omdat een schroefcompressor 100% belast kan worden, kun je dus vaak net zo goed een grotere ketel neerzetten zodat je meer lucht hebt en je efficiënter met de compressor en de energiekosten werkt.

Maten losse drukvaten

Als de schroefcompressor kortstondig draait, dan komt de olie niet op temperatuur. Hierdoor krijg je veel vochtvorming in de olie wat kan zorgen voor ernstige schade aan het schroefblok en neemt de naloop tijd (onbelast na draaien) toe. Deze naloop tijd probeer je altijd zo kort mogelijk te houden omdat dit energiekosten met zich mee brengt die verder geen perslucht oplevert. Een 250 liter drukvat in combinatie met een compressor van 10 pk is dan absoluut niet de juiste keuze. De compressor heeft het drukvat zomaar vol en draait dus veel na, wat ontzettend veel onnodige energiekosten met zich mee brengt en de compressor stuk maakt omdat de olie niet op temperatuur komt.

Stille, Olievrije, Mobiele of een Staande compressor?

Als uitgevonden is welke compressor aan de wensen kan voldoen, dan zijn er nog een paar andere punten waar je met de verschillende compressoren je voordeel mee kunt doen.

Ben je op zoek naar een kleine mini compressor, handig voor in de auto, even een band of een bal oppompen of op de camping snel het luchtbed vullen dan hebben we hier verschillende opties voor.

We hebben stille compressor modellen die erg handig zijn als je vlak naast de compressor werkt of moet voldoen aan een verschillende arbo regels.

We hebben ook olievrije compressoren. Het voordeel van een olievrije compressor is dat hij onderhoudsvriendelijker is, ze zijn vaak wel minder duurzaam, minder efficiënt dan de oliegesmeerde machines en maken meer geluid. We gaan later meer informatie geven over een olievrije of een gesmeerde compressor.

De staande compressoren hebben als voordeel dat de compressor weinig ruimte in beslag neemt en gemakkelijk in de garage, het hok of de werkplaats in een hoekje staan. Vaak is een staande compressor maar rond de 40-50 cm breed en dit is dan ook de volledige oppervlakte die je kwijt bent in de ruimte.

Als je veel op verschillende plekken aan het werk bent en niet de mogelijkheid hebt om gemakkelijk een installatie om je compressor te bouwen, dan is een mobiele compressor heel makkelijk. Deze compressoren hebben wielen en kunnen gemakkelijk mee genomen worden naar de plaats van bestemming.

Hoeveel ruimte is er voor de compressor?

Vaak heeft een compressor een drukvat en de grootte, maar vooral ook de uitvoering van het model is belangrijk om over na te denken. Een verticaal model heeft als voordeel dat de compressor in een garage of werkplaats niet veel ruimte in beslag neemt, maar een horizontaal model zou je makkelijker in een rek of stelling kwijt kunnen.

Als je een losse compressor koopt en daarbij dus een drukvat plaatst, dan is het drukvat eigenlijk altijd een verticaal model. De breedte van dit drukvat is in verhouding met de capaciteit vrijwel gelijk en wijkt hooguit een 50 cm uit en kan dus vaak makkelijk geplaatst worden in een fabriekshal of dergelijke plaatsen.

Wat is de stroomvoorziening?

De grotere compressoren hebben krachtstroom nodig om goed te functioneren, daarnaast is het belangrijk goed na te denken over de piekstroom die de compressor heeft bij het opstarten. Bij de grotere compressoren kun je het beste even contact met ons opnemen voor het juiste advies. Voor de kleinere standaard compressoren is de keuze vrij gemakkelijk, vaak kan de compressor draaien op 230 volt en soms is er krachtstroom nodig. Dit moet dan beschikbaar zijn!

Moet ik nog wat toevoegen aan de compressor?

Sommige luchtgereedschappen hebben extra oliesmering nodig. Afhankelijk van het apparaattype, ontwerp en fabrikant, vereisen sommige pneumatische gereedschappen permanente oliesmering via de lucht, wat moet worden gedaan naast de ontwerpgerelateerde olietoevoer van sommige compressoren. Om smering te garanderen, moet er een persluchtsmering tussen de compressor en het pneumatische gereedschap zijn. Het gereedschap wordt permanent van een kleine hoeveelheid olie vooorzien via de luchtstroom. Sommige compressoren hebben ook twee aparte luchtaansluitingen voor olieachtige en olievrije lucht.

18/01/2021
3825

Gerelateerde producten

Navigeren door de elementen van de carrousel is mogelijk met de tabtoets. U kunt de carrousel overslaan of direct naar de carrouselnavigatie gaan met de overslaan links.
Blaaspistool 20" - 50 cm met insteeknippels
€ 14,07 € 17,02
Stiftslijper 6 mm 1/4" 342 l/min
€ 92,38 € 111,78
Pneumatische schuurmachine excentrisch 150 mm 1/4" 228 l/min
€ 207,55 € 251,14
Pneumatische boormachine 13 mm 800 rpm 168 l/min
€ 150,03 € 181,54
Compressor K 500-2000S 14 bar 15 pk/11 kW 926 l/min 500 l
€ 6.880,01 € 8.324,82
Bekijk details
Drukvat 200 l 11 bar
€ 533,39 € 645,40
Compressor HL 425-150 Pro 10 bar 3 pk/2.2 kW 317 l/min 150 l
€ 1.108,41 € 1.341,18
Drukvat 300 l 11 bar
€ 602,80 € 729,39
Bekijk details
Drukvat 1000 l 11 bar
€ 1.325,50 € 1.603,86
Drukvat 3000 l 11 bar
€ 4.180,00 € 5.057,80
Bekijk details
Blaaspistool 100 cm + tules
€ 60,00 € 72,60