• heroicons/outline/check Gratis verzending vanaf € 150,- incl. BTW
  • heroicons/outline/check Bestellingen worden binnen 3 werkdagen verzonden
  • heroicons/outline/check Snelle service
  • heroicons/outline/check Meer dan 60 jaar ervaring

Waarom moet ik welke luchtslang kiezen?

Waarom moet ik welke luchtslang kiezen?

Persluchtslangen zijn ideaal om persluchtgereedschap aan te drijven of bijvoorbeeld onderdelen van compressor installaties met elkaar te verbinden. Er zijn vele verschillende soorten luchtslangen die allemaal een eigen functie hebben. De meest simpele luchtslang is de slang tussen de compressor en het luchtgereedschap.

Spiraalslangen en luchtslanghaspels

Hobbymatig wordt de spiraalslang, muurhaspel of vloerhaspel het meeste gebruikt. Aan de spiraalslang zitten twee koppelingen, euro of type orion, de ene kant kun je dan aansluiten aan de compressor en de andere kant aan het gereedschap. De spiraalslang zit meestal ook bij de accessoiresets in. Aan de haspels zit een kleine slang die je bevestigd aan de compressor, deze euro of type orion insteeknippels worden over het algemeen standaard meegeleverd of zitten al aan de slang van de haspel.

Als je op zoek bent naar een compressor voor in de garage of in het hok, dan kun je vaak al uit de voeten met een simpel accessoire setje. Het probleem is dat je al snel erachter komt dat het wel heel erg handig is om ook een haspel te hebben. De spiraalslang in de accessoire set is niet heel erg lang en kun je vaak maar 2 of 3 meter vanaf de compressor mee werken. Een losse spiraal slang kun je bestellen in verschillende maten van 5 tot wel 15 meter. Maar hoe langer de spiraalslang wordt, hoe meer ruimte hij automatisch in neemt. Vaak is daarom voor in en rondom het huis een luchtslanghaspel verreweg het makkelijkste. Een luchtslang muurhaspel, kun je zoals de naam het al zegt, ophangen aan de muur. Dit is erg handig en bespaard ontzettend veel ruimte.

Spiraalslang, muurhaspel en vloerhaspel

Het nadeel van de muurhaspel is alleen dat hij ook niet meer te verplaatsen is. Dan komt een vloermodel luchtslang haspel goed van pas, het is een compact model met een luchtslang van 30 m. De haspel kun je dan gemakkelijk verplaatsen en/of met je meenemen waardoor je veel mobieler bent dan met een muurhaspel. Wij adviseren dan ook voor in en rondom huis te kiezen voor een muurhaspel als je uit de voeten kunt met maximaal 20 m. Heb je meer lengte nodig, kies dan een vloerhaspel, zodoende kun je eventueel de compressor en de haspel verplaatsen en kun je overal goed bij. In bijvoorbeeld werkplaatsen en autogarages is een muurhaspel ontzettend geschikt. Deze staat niet in de weg en de perslucht is toch altijd op een vast plek nodig.

Standaard luchtslangen

Bij de standaard luchtslangen zit er nogal wat verschil in materiaal. Zo zijn er PVC luchtslangen, polymeer luchtslangen, premium polymeer hybrid luchtslangen en snel aansluit luchtslangen.

PVC Luchtslangen

Bij ons kun je de PVC luchtslangen kopen met insteeknippels en zonder, in verschillende dikten van 8 mm tot en met 12 mm. Het voordeel van de luchtslangen met insteeknippels is logisch, deze kun je direct gebruiken, het nadeel is dan dat het lastig is om de lengte gemakkelijk aan te passen naar de huidige situatie. Je moet dan wel zeker zijn van de gewenste lengte voor je gaat bestellen.

De simpele PVC luchtslangen hebben geen spiraal beveiliging rond de koppeling. Het nadeel hiervan is dat bij veelvuldig gebruik van de luchtslang, met bijvoorbeeld luchtgereedschap, slijt de luchtslang sneller doordat hij steeds vouwt.

Polymeer luchtslangen

De polymeer luchtslangen zijn eigenlijk de beste keuze qua prijs, maar ook wat betreft de kwaliteit. Deze professionele luchtslangen hebben een maximale druk van 20 bar en kunnen temperaturen aan tussen de -20 en de +60 graden celsius. Deze luchtslangen hebben wel de spiraal beveiliging die de standaard PVC slangen niet hebben, plus de slang is erg sterk en bestendig tegen verschillende oliën. Dit is dan ook de reden dat deze luchtslang veel gebruikt wordt bij auto garages zodat ze hem makkelijk op kunnen pakken, mee kunnen slepen en gerust eens op kunnen staan. Deze luchtslangen zijn erg sterk, maar niet veel duurder dan het alternatief, bijvoorbeeld de PVC luchtslangen. De polymeer luchtslangen zijn te verkrijgen in de dikte van 8 mm en een lengte van 10, 15 of 20 m. Daarnaast is er de keuze tussen een Orion of een Euro insteeknippel/snelkoppeling.

Polymeer luchtslangen
Polymeer luchtslangen

Polyurethaan luchtslangen

De Polyurethaan luchtslangen (PU) zijn snel aansluit luchtslangen, deze luchtslangen zijn speciaal bedoeld voor de snel aansluitingen die veel gebruikt worden op machines. De elementen van de pneumatische machine worden door middel van deze slangen met elkaar verbonden door ze simpelweg in de koppeling te drukken. Een simpel systeem die het installeren en onderhouden van de machine ontzettend makkelijk maakt. In deze luchtslangen wordt geen Nylon gebruikt, zoals je vaak ziet bij de PVC luchtslangen en daardoor gaan ze ook veel langer mee. Een duurzame oplossing dus. Belangrijk te noteren bij deze luchtslangen is dat de breedte die aangegeven wordt bij de slang de buitenbreedte is, dit is het tegenovergestelde bij de normale persluchtslangen, waar de breedte eigenlijk vaak de doorlaat mee bedoeld wordt. Deze buitenbreedte 8 mm snel aansluit luchtslangen worden gebruikt bij 8 mm snel aansluitingen.

Hogedruk luchtslangen

De hogedruk luchtslangen worden veelal gebruikt in persluchtinstallaties om onderdelen met elkaar te verbinden. Deze luchtslangen kunnen een ontzettend hoge persluchtdruk aan tot soms wel 160 bar! De hogedruk luchtslangen moeten vaak voldoen aan een bepaalde normering, bijvoorbeeld de EN 571 1SC, EN 857 1SC of de EN 853 1SN. Let hier goed op bij de aanschaf van de luchtslang anders loop je het risico dat er bij controle of bij problemen er achteraf extra kosten boven komen drijven.

Gerelateerde producten

Navigeren door de elementen van de carrousel is mogelijk met de tabtoets. U kunt de carrousel overslaan of direct naar de carrouselnavigatie gaan met de overslaan links.
Luchtslang gevlochten nylon 8 x 13 mm 50 m 15 bar
€ 114,07 € 138,02
Luchtslang PU 4 x 6 mm 25 m 10 bar
€ 22,79 € 22,79