• heroicons/outline/check Gratis verzending vanaf € 150,- incl. BTW
  • heroicons/outline/check Bestellingen worden binnen 3 werkdagen verzonden
  • heroicons/outline/check Snelle service
  • heroicons/outline/check Meer dan 60 jaar ervaring

Weten welke verfspuit je moet kopen!

Weten welke verfspuit je moet kopen!

Je kunt gemakkelijk tijd besparen door met het verven gebruik te maken van een verfspuit. Zeker als je grotere oppervlakten of geregeld aan het verven bent dan is de verfspuit vaak tot wel 3 keer sneller dan andere methoden.

Het spuiten van verf kent vele voordelen ten opzichte van het strijken met een kwast of het gebruiken van een verfroller. Zo geeft gespoten verf vaak meer bescherming tegen weersomstandigheden, krijgt een mooiere effen kleur op het oppervlak, het reliëf in het materiaal is beter en gemakkelijker op te vullen, je werkt vele malen sneller, je hebt minder last van druppen, het aanbrengen van de verf in en om hoeken is veel gemakkelijker, het gereedschap is heel gemakkelijk te reinigen en geen spierpijn meer!

Vooral de tijdsbesparing is een groot voordeel bij het gebruik van een verfspuit. Bij het coaten van grotere oppervlakten, voorwerpen met grof hout, lastige hoeken en hoge plafonds of het lakken van de carrosserie is een verfspuit systeem ideaal.

Ik ga hier het volgende uitleggen:

  1. Waar moet je op letten bij het kiezen van de verfspuit?
  2. Waar moet je op letten bij het verven met een verfspuit?
  3. Kies je voor een HVLP of een HVHP verfspuit?
  4. Wat is het verschil in nozzles bij de verfspuiten?
  5. Weten welke verf in een verfspuit moet!
  6. Welke compressor is geschikt voor een verfspuit?
  7. Hoe houd ik de verfspuit goed schoon?
  8. Belangrijke punten om rekening mee te houden bij het schoonmaken

Waar moet je op letten bij het kiezen van de verfspuit?

Eigenlijk net als bij compressoren, kijk je eerst naar wat je gaat doen met de verfspuit. Als je de verfspuit niet zo vaak gebruikt en het vooral wat thuis klus werkjes zijn, dan kun je kijken naar de wat goedkopere modellen, maar wil je zeker zijn van een mooi strak resultaat en verf je ook geregeld eens wat, dan kun je beter naar de wat duurdere modellen kijken omdat hier vaak wat meer functies aanzitten en het materiaal wat beter is.

Ga je vaak kleinere oppervlakten verven? Dan zijn er verfspuiten met een boven of onderbreker, hier gaat gemiddeld 300 ml verf in wat vaak genoeg is voor de kleinere oppervlakten. Het nadeel hiervan is dat je alles in één hand draagt en dat je dus maar een beperkte voorraad aan verf hebt, je moet geregeld bijvullen als je grotere klussen aan het afronden bent. Ga je wat grotere klussen aanpakken, dan kun je beter een verfspuit nemen met een apart reservoir, deze staat dan op de grond, de slang is verbonden met de verfspuit en zodoende kun je de verf uit het reservoir gebruiken, het voordeel is dan ook dat de verfspuit in de hand wat lichter is en je dus gemakkelijker wat langer door kunt verven. Een apart reservoir hebben wij dan ook met een inhoud van 8,5 liter. Dan kun je even vooruit.

Waar moet je op letten bij het verven met een verfspuit?

  • Let op dat de ruimte goed ventileert, vooral bij oplosmiddelhoudende verf is het belangrijk dat je genoeg frisse lucht in de ruimte hebt, gebruik eventueel een halfgelaatmasker.
  • Zorg ervoor dat de instellingen van de verfspuit goed staan voor je met je werkstuk begint, probeer de verfspuit eerst even op een ander voorwerp.
  • Je kunt het beste de verfspuit of het verfpistool op ongeveer 15 tot 25 cm van het oppervlak vandaan houden, dit zorgt ervoor dat je niet teveel verf op een te klein oppervlakte spuit, maar ook niet teveel verf op de ongewenste plek valt.
  • Zorg ervoor dat de grondverf geschikt is voor de afwerk laag, als de basis niet hetzelfde is dan kan het elkaar beschadigen en niet goed hechten.
  • Zorg ervoor dat de verf goed geroerd is om het beste eind resultaat te behalen.
  • Verf niet bij weersomstandigheden met een te hoge luchtvochtigheid of juist een te lage luchtvochtigheid met een velle zon.
  • Zorg voor een goed behandelde ondergrond voor de verf, schoon, vet en olievrij zodat de verf goed kan hechten met het materiaal.
  • Zorg dat je de juiste verf gebruikt, niet alle verf is geschikt voor het verven met een verfspuit, de verf leverancier kan dit aangeven.

Kies je voor een HVLP of een HVHP verfspuit?

HVLP staat voor 'High Volume, Low Pressure' en HVHP staat dan logischer wijs voor 'High Volume, High Pressure'. Over het algemeen zijn de HVLP modellen wat goedkoper, deze verfpistolen zijn geschikt voor vele huis tuin en keuken klussen, maar als er echt heel precies gewerkt moet worden dan is een HVHP verfpistool geschikter. Door de hoge verfopbrengst gecombineerd met de lage druk krijg je een brede spray van verf, waardoor je heel gemakkelijk een mooie strakke verf of lak laag aan kunt brengen op het oppervlak. De HVLP heeft minder nevel en een betere controle over de verf waardoor er nauwkeuriger gewerkt kan worden. Nagenoeg alle verf kan met een HVLP verfspuit gespoten worden, de verfspuit is erg geschikt voor kleinere projecten waarbij je kan denken aan deuren, wanden, kozijnen, etcera.

Wat is het verschil in nozzles bij de verfspuiten?

De sproeieropening van de verfspuit wordt ook wel de nozzle genoemd, de verf gaat door de nozzle naar buiten, de grootte van de opening van deze nozzle bepaalt de hoeveelheid lak die er doorheen kan. Als de nozzle heel smal is, dan kan er weinig verf doorheen en alleen dunne verf, als de nozzle vrij groot is dan kan er veel verf doorheen en dikkere verf. De verf leverancier geeft aan welke nozzle breedte je nodig hebt voor de verf om een verfspuit te gebruiken.

Weten welke verf in een verfspuit moet!

Een advies, waar geen rechten aan kunnen worden ontleend, zou bijvoorbeeld deze tabel kunnen zijn:

Kleurlakken Nozzle van 1.2 tot en met 1.4 mm
Waterbasislakken Nozzle van 1.3 tot en met 1.4 mm
2K lakken Nozzle van 1.3 tot en met 1.4 mm
Primers Nozzle van 1.5 tot en met 2 mm
Spuitplamuren Nozzle van 2.5 tot en met 3 mm

Verfspuit met een 2 mm nozzle
Verfspuit met een 2 mm nozzle

Welke compressor is geschikt voor een verfspuit?

De vereiste druk is voor het verfspuiten niet heel moeilijk te realiseren. Het spuiten van verf vraagt gemiddeld 2 tot 2.5 bar, dit is voor de compressor vrij gemakkelijk te produceren. Wat wel belangrijk is is dat de compressor voldoende perslucht kan leveren. Voor het spuiten van verf heb je een constante werkdruk nodig, en voldoende perslucht, neem dus een compressor met voldoende vermogen en een wat grotere tank.

Soms wordt er geadviseerd om een luchtdruk regelaar vlak voor de verfspuit te nemen om zo optimaal mogelijk de druk te regelen. Dit is niet nodig. Het is mogelijk de werkdruk vanaf de compressor te regelen, als de slang op de drukregelaar aangesloten wordt, waarbij de slang dan over het algemeen 8 mm is, dan kan de slang wel 20 m lang zijn zonder dat je uiteindelijk last hebt van drukverlies bij de verfspuit. De verfspuit zelf neemt niet heel veel lucht af en de luchtdruk is relatief laag voor de gemiddelde compressor, de compressor kan de vraag naar lucht en druk makkelijk aan, hier hoef je je geen zorgen over te maken.

Ons advies voor compressoren voor het spuiten van verf kun je hier vinden.

Hoe houd ik de verfspuit goed schoon?

Het is ontzettend belangrijk om de verfspuit goed schoon te houden. Of je de verfspuit nou zo nu en dan gebruikt of dagelijks, beide keren moet eigenlijk na elk gebruik de verfspuit en de beker goed schoon gemaakt worden. Als je de verfspuit alleen zo nu en dan gebruikt, maar de beker en de verfspuit worden niet goed schoongemaakt, dan wordt de verf hard en zeker in de kleinere ruimtes van de verfspuit gaat hij dan verstoppen. Als de verfspuit dagelijks gebruikt wordt, dan wil je niet dat de verf gaat mengen met andere kleuren waardoor je een minder goed resultaat krijgt tijdens het spuiten van de verf.

Belangrijke punten om rekening mee te houden bij het schoonmaken

  • Houd losse onderdelen van de verfspuit nooit lang in thinner
  • Zorg voor kwaliteit schoonmaakmiddelen en verminder daardoor de kans op beschadiging van jouw verfspuit
  • Vergeet niet de naald, de nozzle en de luchtdoorlaat goed schoon te maken en door te blazen
  • Gebruik geen machines om onderdelen los te schroeven van de verfspuit, doe dit met de hand
  • Gebruik vooral zachte borsteltjes
  • Zorg er ook voor dat het binnenwerk van de complete verfspuit goed schoon is
  • Spoel goed met water na het gebruik van verf op waterbasis en maak goed droog met een stoffendoek

Verspuit set 600 ml 6 delig compleet
Dit is een complete set voor de verfspuit met een schoonmaakborstel erbij.
04/02/2021
908

Gerelateerde producten

Navigeren door de elementen van de carrousel is mogelijk met de tabtoets. U kunt de carrousel overslaan of direct naar de carrouselnavigatie gaan met de overslaan links.
Mini Verfspuit HVLP 2 bar 0.8 mm nozzle 125 ml beker
€ 29,24 € 29,24
Mini Verfspuit HVLP 2 bar 1 mm nozzle 125 ml beker
€ 18,20 € 18,20
Mini Verfspuit HVLP 2 bar 1.2 mm nozzle 125 ml beker
Verfspuit set in koffer
€ 259,33 € 259,33
Verfspuit 2 bar 1.2 mm nozzle 600 ml beker
Verfspuit 2 bar 1.3 mm nozzle 600 ml beker
Verfspuit 2 bar 1.4 mm nozzle 600 ml beker
€ 153,94 € 153,94
Professionele verfspuit 1.7 mm nozzle 3.1-4.8 bar 225-335 l/min 1/4" met onderbeker
€ 145,30 € 175,81