• heroicons/outline/check Gratis verzending vanaf € 150,- incl. BTW
  • heroicons/outline/check Bestellingen worden binnen 3 werkdagen verzonden
  • heroicons/outline/check Snelle service
  • heroicons/outline/check Meer dan 60 jaar ervaring

Zelf autobanden wisselen?

Zelf autobanden wisselen?
.

Wanneer banden wisselen is een vraag die vaak in de herfst/winter en lente/zomer weer naar voren komt. En laat je dit doen, of ga je de banden dit keer zelf wisselen? Dan ben je bij Airpress aan het juiste adres! In deze blog kom je te weten welk gereedschap je nodig hebt om banden te wisselen en leggen we je stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan bij het wisselen van banden.

Als je tijdens het rijden een lekke band hebt, kun je ervoor kiezen om zelf de band te wisselen. Heb je geen reservewiel in de kofferbak? In dat geval kan de pechkit uitkomst bieden. Deze reparatieset bevat een compressor. In deze blog leggen we uit hoe je je band repareert met een reparatieset. Denk erom, dit is een tijdelijke oplossing en zoek dan zo snel mogelijk een autogarage op.

  1. Welk gereedschap heb ik nodig om een ​​wiel te verwisselen?
  2. Heb ik een potkrik of een garagekrik nodig?
  3. Banden vervangen: stap voor stap uitgelegd
  4. Autobanden repareren met bandenreparatieset

1. Welk gereedschap heb ik nodig om een ​​wiel te verwisselen?

Wanneer je de banden van jouw voertuig zelf vervangt, weet je dat het losdraaien van wielbouten zwaar kan zijn. Met een pneumatische slagmoersleutel kan je de wielbouten echter veel sneller losdraaien en vastdraaien dan met een kruissleutel. Een slagmoersleutel kopen is zeker de moeite waard wanneer je vaak de banden wilt wisselen. Neem bijvoorbeeld de pneumatische slagmoersleutel van 1800Nm met zes doppen. Denk erom, de dop moet over een aansluiting beschikken die past op het 1/2" aandrijfvierkant van de slagmoerlsleutel.

Pneumatische Slagmoersleutel 1800 Nm 1/2

Om met een slagmoersleutel te werken heb je natuurlijk een compressor nodig. Kleinere, zeer goedkope compressoren hebben niet de kracht om een ​​wiel te verwisselen. De pneumatische slagmoersleutels hebben ongeveer 150 liter lucht per minuut nodig om wielen of banden te verwisselen. Heb je nog geen compressor, dan raden wij u aan om eens naar onze plug & play pakketten te kijken. De meeste plug & play-pakketten van Airpress, die op elkaar zijn afgestemd, bestaan ​​uit een compressor, luchtslang en pneumatisch gereedschap. Neem bijvoorbeeld de HL 360-50 Plug & Play pakket, een krachtig pakket met de HL 360-50 compressor met een effectieve capaciteit van 288 l/min, universele luchtslang van 10 meter, bandenpomp en pneumatische slagmoersleutel met doppen in een koffer. Zo heb je meteen een compleet pakket in huis die geschikt is voor het verwisselen van de banden.

Bij het autobanden wisselen moet je het juiste materiaal in huis hebben. Is het nu voor de reserveband of om de winterbanden te monteren, je wilt geen ongelukken. Een auto moet ook opgetild worden. Dit kan met een garagekrik of met een potkrik.

2. Heb ik een potkrik of een garagekrik nodig?

In het assortiment zijn twee soorten krikken verkrijgbaar, namelijk de potkrik en de garagekrik. De pokrik, wordt ook stempelkrik genoemd, is lichter en compacter dan een trolleykrik. Zo neem je de stempelkrik bijvoorbeeld gemakkelijk mee in je auto. Wil je meer weten over de potkrik en hoe deze werkt, kijk dan op onze blog over potkrikken.

Net als de potkrik is ook de garagekrik, ook trolleykrik genoemd, een hydraulische model. Trolleykrikken zijn door hun hoge mobiliteit, veerkracht en gebruiksgemak zeer geschikt voor hobbywerkplaatsen en garages. Lichtere modellen kunnen zelfs in de kofferbak worden meegenomen. In vergelijking met een potkrik is de garagekrik stabieler.

Wanneer je de auto hebt opgetild, kan de auto niet de hele tijd blijven staan op de hydraulische kriks. Na verloop van tijd zal de auto heel langzaam zakken. Wil je de auto voor langere tijd in de lucht houden, heb je assteunen nodig. De assteunen zijn in hoogte verstelbaar en het voertuig blijft stabiel staan. Zo kan jij veilig de autobanden wisselen van de auto. Ben je klaar met de klus, gebruik dan weer een potkrik of garagekrik om de assteun te verwijderen. Daarna kun je de auto weer langzaam laten zakken.

Let bij het kopen van de hydraulische krikken en/of assteunen op het draagvermogen. Het is natuurlijk belangrijk dat deze producten het gewicht van jouw voertuig kan heffen. Wanneer je een lagere of getunede auto heeft, is het belangrijk dat je ook op de bodemvrijheid let. Door de constructie zijn rolkrikken beter geschikt voor lager gelegen auto's om op te tillen. Houd ook rekening met de hefhoogte. Voor de meeste voertuigen is een hefhoogte van 35 centimeter voldoende.

Voordelen:

  • Breder inzetbaar
  • Stabieler en veiliger
  • Voor intensief gebruik
  • Wendbaar
  • Lange pompstang
  • Snel op de juiste hoogte
Hydraulische krik 3 ton met duo snellift

Nadelen:

  • Zwaarder

Voordelen:

  • Grotere hefcapaciteit
  • Compact en licht, ook voor onderweg
  • Eenvoudig te bedienen
  • Snel op hefhoogte
Potkrik 6 ton 332 mm schotelhoogte

Nadelen:

  • Niet geschikt voor continu gebruik, alleen voor optillen
  • Zou eerder kunnen omvallen
  • Hoger dan garagekrik

Voordelen:

  • Geschikt voor langer gebruik
  • In hoogte verstelbaar
  • Eenvoudig te bedienen
  • Voertuig blijft stabieler staan
Assteunen JJ 3 ton 2 stuks 300-440 mm

Nadelen:

  • Niet hydraulisch instelbaar
  • Garagekrik of potkrik nodig voordat de assteun onder de auto kan

3. Banden vervangen: stap voor stap uitgelegd

1). Parkeer de auto altijd op een vlakke ondergrond en trek de handrem aan. Wanneer je tijdens het rijden een lekke band hebt, is het belangrijk dat je kalm blijft, de auto laat uitrollen en op een veilige plaats stopt. Let op dat je de veiligheidsregels naleeft wanneer je onderweg pecht krijgt(alarmlichten, waarschuwingsvest, gevarendriehoek).

2). Verwijder de wieldop (indien aanwezig). Gebruik een kruissleutel of pneumatische slagmoetsleutel om de wielmoeren slechts een halve slag los te draaien, zodat je ze gemakkelijker kunt verwijderen wanneer de auto wordt opgetild.

3). Plaats de potkrik of garagekrik in de juiste positie. Breng de auto langzaam en voorzichtig omhoog met de krik en plaats vervolgens de kriksteunen onder het voertuig. Met de pneumatische slagmoersleutel kan je de wielbouten zeer snel losdraaien. U kunt nu het wiel verwijderen.

4). Plaats het wiel of reservewiel en draai de wielbouten handvast met de pneumatische slagmoersleutel of kruissleutel. Laat het voertuig nu weer langzaam zakken. Denk er daarna goed om dat je de wielmoeren nog even goed vast zet. Denk er bij het reservewiel om dat er speciale aanhaalmomenten kunnen zijn om deze vast te zetten.

Let op! Meestal heeft het reservewiel een andere maat dan de andere wielen. In tegenstelling tot een volwaardig reservewiel kan een reservewiel of reservewiel de lekke band niet permanent vervangen. Ga dan gelijk naar een garage toe om de band te laten repareren

4. Autobanden repareren met bandenreparatieset

Kan jij de autoband repareren met een bandenreparatieset? Deze sets kunnen kleine beschadigingen herstellen, maar het is belangrijk dat je direct daarna naar de dichtstbijzijnde reparatiewerkplaats rijdt met een lage snelheid. Wanneer je een set hebt, mag een compressor mag zeker niet ontbreken. Compressoren met een 12 volt aansluiting passen in de sigarettenaansteker van je auto. Het bandenafdichtmiddel maakt ook deel uit van de uitrusting van de pechkit. Gebruik de compressor om het afdichtingsmiddel door het ventiel in de band te persen.

Mini Olievrij Compressor 12V 7 bar 27 l/min
13/11/2020
702

Gerelateerde producten

Navigeren door de elementen van de carrousel is mogelijk met de tabtoets. U kunt de carrousel overslaan of direct naar de carrouselnavigatie gaan met de overslaan links.
Mini olievrij compressor 12V 7 bar 27 l/min
€ 58,79 € 71,14
Pneumatische Slagmoersleutel 1800 Nm 1/2" +/- 225 l/min inclusief 6 doppen
€ 231,66 € 280,31
Assteunen JJ 3 ton 2 stuks 300-440 mm
€ 32,55 € 39,39
Assteun JJ 20 ton 420-610 mm
€ 278,22 € 336,65
Bekijk details
Garagekrik 3 ton 500 mm schotelhoogte
€ 245,70 € 297,30