Compressor veiligheidsventiel
Het veiligheidsventiel van de compressor is gemaakt om de veiligheid te waarborgen van jouw compressor zodat deze niet kapot kan gaan bij overdruk. Er zijn twee soorten veiligheidsventielen, namelijk met een vaste of variabele instelling. Het compressor veiligheidsventiel is verkrijgbaar in diverse maten, zodat jij de juiste aansluitmaat hebt voor jouw compressor.
Het compressor veiligheidsventiel, vaak ook overdrukventiel genoemd, is een veiligheidsmechanisme die de compressor beschermt tegen overdruk. Bij overdruk ontstaat namelijk een gevaarlijke situatie voor jou en de omgeving. Het veiligheidsventiel opent automatisch bij overdruk, zodat luchtdruk meteen ontsnapt en de maximumwaarde niet overschreden wordt. Hierdoor bouw je nooit teveel druk op in de compressor, waardoor jouw veiligheid gegarandeerd wordt.
Werking van het veiligheidventiel van de compressor - wat doet het?
Hoe werkt een veiligheidsventiel van de compressor? Wanneer er teveel druk ontstaat in het drukvat, gaat het veiligheidsventiel direct maximaal open staan om de maximale afblaascapaciteit te halen om het drukvat niet meer te belasten. Wanneer de inlaatdruk in bar te hoog wordt in het drukvat ontstaat er overdruk. In het veiligheidsventiel is een klep met veer gemonteerd die dicht zit. Maar zodra er overdruk ontstaat, gaat de klep direct open, waardoor de overdruk in één keer ontlucht dat vaak gepaard gaat met een ploffend geluid. Wanneer de druk weer normaal is, gaat de klep weer dicht en kan jij weer veilig werken.
Welke soorten veiligheidsventielen zijn er?
In het assortiment van Airpress vind je twee soorten veiligheidsventielen voor de compressor:
- Vaste instelling: Veiligheidsventielen met een vaste instelling zijn vooraf ingesteld en kunnen qua bar niet anders ingesteld worden. Doordat de instelling vooraf ingesteld is, is ook de afblaascapaciteit altijd hetzelfde.
- Variabele instelling: Veiligheidsventielen met een variabele instelling zijn vooraf ingesteld op een bepaalde bar, maar kunnen altijd nog bijgesteld worden aan de gewenste veiligheidsdruk. Doordat je druk kan veranderen, verandert ook automatisch de afblaascapatiteit.
Is het vervangen van een compressor veiligheidsventiel lastig?
Het kan voorkomen dat het veiligheidsventiel vervangen moet worden. Blijft deze constant open staan? Of bouwt de compressor juist meer druk op dan de bedoeling is en blaast het ventiel niet meer af? Dan betekent het dat er iets niet goed is. Gelukkig is het vervangen van een veiligheidsventiel eenvoudig uit te voeren. Zorg er eerst wel voor dat alle druk uit het systeem is van de compressor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarbij moet je rekening houden met de maat van het schroefdraad, want dit verschillen. Meet eerst de schroefdraad op van het oude ventiel, dan ben je er zeker van dat je de juiste maat hebt. Bij het monteren van een nieuw veiligheidsventiel voor de compressor raden wij aan om afdichtingsmiddel te gebruiken voor een luchtdichteverbinding.