• heroicons/outline/check Gratis verzending vanaf € 150,- incl. BTW
  • heroicons/outline/check Bestellingen worden binnen 3 werkdagen verzonden
  • heroicons/outline/check Snelle service
  • heroicons/outline/check Meer dan 60 jaar ervaring

Wetgeving over perslucht in de voedsel- en drankenindustrie

Wetgeving over perslucht in de voedsel- en drankenindustrie

In de voedsel- en drankenindustrie zijn specifieke wetten en voorschriften van kracht met betrekking tot voedselveiligheid waar bedrijven aan moeten voldoen. Deze regelgeving verschilt afhankelijk van of de perslucht wel, niet, indirect of direct in contact komt met voedsel en dranken. Aangezien deze regels van toepassing zijn op verschillende soorten processen, leggen wij hieronder de belangrijkste voorschriften uit:

BRC food 8

BRC Food is de wereldwijde standaard voor voedselveiligheid en is essentieel voor processen waarbij perslucht direct of indirect in contact komt met voedsel. Het zorgt ervoor dat voedsel veilig wordt geproduceerd en aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Door aan de BRC-voorschriften te voldoen, kan een bedrijf een certificering verkrijgen die internationaal wordt erkend door producenten en detailhandelaren. Deze certificering richt zich op het voorkomen van menselijke fouten in het productieproces, het bestrijden van voedselfraude en het bevorderen van een voedselveiligheidscultuur, waarbij de focus ligt op het management en de verantwoordelijkheid binnen de organisatie.

ISO 8573-1:2010

Airpress hanteert deze ISO-norm om de juiste filtering toe te passen binnen jouw bedrijf. Deze norm specificeert de vereiste zuiverheidsklasse van perslucht voor verschillende processen. ISO 8573-1:2010 is onderverdeeld in twee klassen: ISO 8573-1:2010 2.4.1 en ISO 8573-1:2010 1.2.1. De cijfers 2.4.1 en 1.2.1 achter de ISO-norm staan voor deeltjes, vocht en olie en geven aan welke hoeveelheden zijn toegestaan binnen elke zuiverheidsklasse. Voor de officiële ISO-pagina en om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de norm, Klik hier

HACCP gestopt -> ISO 22000

Met de Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), in het Nederlands gevarenanalyse en kritische beheerspunten genoemd, krijg je inzicht in hoe je omgaat met voedsel en veiligheid. Het wordt onder andere toegepast door BRC Food. Dit voedselveiligheidssysteem ontstond rond 1960, toen astronauten veilig voedsel in de ruimte nodig hadden. In de jaren daarna is het verder ontwikkeld om elke fase van het productieproces in kaart te brengen, mogelijke fouten te identificeren en te voorkomen.

De HACCP-analyse bestaat echter niet meer sinds 1 januari 2021, maar er zijn voldoende alternatieve certificaten om de voedselveiligheid te waarborgen. BRC Food 8 werd hierboven al genoemd, en een ander alternatief is ISO 22000, dat wordt gebruikt in de hele agro- en voedselketen. Deze ISO-norm is wereldwijd geaccepteerd, onafhankelijk en van toepassing op de gehele keten. Een bijkomend voordeel is dat ISO 22000 samenwerkt met andere moderne certificeringen, zoals ISO 8573-1:2010.

normering Airpress

Informatie nodig? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op: